Bedrijfskleding info

Bedrijfskleding

Het kiezen van de juiste bedrijfskleding kan pas gebeuren nadat de omstandigheden, waaronder de te kiezen kleding moet functioneren, zijn geïnventariseerd. Bepaald moet worden welke functie de kleding moet vervullen, aan welke eisen ze moet voldoen en voor welke (groep) dragers ze is bestemd. Bij de keuze voor de kleding dient dan vanzelfsprekend ook aandacht te worden besteed aan de doekkeuze.

Navolgende informatie van de meest voorkomende materiaalsoor¬ten kan u daarbij helpen.

Katoen
Katoen is een zuiver natuurproduct. Het is de meest gebruikte textielvezel in de bedrijfskleding en tevens ook de meest veelzijdig toegepaste textielvezel. Katoen heeft vele eigenschappen: – absorberend vermogen – kan in kookwas (90°C) gewassen worden – warmte- isolerende eigenschappen – weinig of geen last van statische elektriciteit – hoog draagcomfort.
Polyester/katoen
Een veel gebruikte verhouding is 65% polyester/35% katoen. Polyester/katoen heeft de navolgende eigenschappen: – goed wasbaar (65°C), kreukherstellend en een beperkte krimp – vochtabsorptie is laag en heeft minder warmte- isolerende eigenschappen dan katoen – hoge mate van kleurechtheid – slijtvast, dus een lange levensduur.

Katoen/ polyester (Comfort)
Alle positieve eigenschappen van katoen en polyester bij elkaar genomen geven een doeksamen¬stelling van 65% katoen/35% polyester. Katoen/polyester heeft de volgende eigenschappen: – hoge warmte- isolerende eigenschappen en vochtopnemend vermogen – goed wasbaar, kreukherstellend en een beperkte krimp – slijtvast, dus een lange levensduur – uiterst comfortabel draagcomfort.

Beavernylon
De gebruikte verhouding van Beavernylon is 50% katoen en 50% nylon (Polyamide). Door de speci¬ale manier van confectioneren bevindt zich het katoen aan de binnenzijde en het nylon aan de bui¬tenzijde. Hierdoor ontstaan de volgende kenmerken: – glad oppervlak en daardoor beter vuilafstotend – optimale kleurechtheid, waterafstotend en snel droog – sterk en duurzaam, dus lange levensduur.

Proban en Pyrovatex
Proban en Pyrovatex is een veredeling, die katoen vlamwerend maakt, zonder dat er iets aan de eigenschappen verandert. De vlamvertragende eigenschappen van met Proban of Pyrovatex behandelde katoenen stoffen hebben hun nut vooral in de industriesectoren bewezen, waar de mogelijkheid van brandwonden door brandbare vloeistoffen of gassen bestaat. Verder hebben Pro¬ban of Pyrovatex kleding hetzelfde draagcomfort als 100% katoenen kleding.

Flexothane
Flexothane is een revolutionaire Polyurethaan coating op een gebreid weefsel en heeft de volgende eigenschappen: – ademend, 100% waterdicht, winddicht, 150% elastisch en een grote scheurweerstand – sterk, daardoor een lange levensduur – blijft soepel bij extreme koude en is licht en geruisloos – machinewasbaar, milieuvriendelijk en schimmelwerend – uitstekend draagcomfort Flexothane biedt u een uniek assortiment regen- en doorwerkkleding en is tevens verkrijgbaar in Flame Retardant uitvoeringen.

Technicoats
Technicoats heeft een stofsamenstelling van 48% PES microvezel, 2% Dupont Negastat antistati¬sche ingeweven ruit, 10% vlamdovende componenten en 40% vlamdovende ademende Polyu¬rethaan coating. Diverse eigenschappen op het gebied van veiligheid en comfort zijn gecombineerd in een kledingstuk, zoals: – waterdicht, winddicht en waterdampdoorlatend – thermo- isolerend, vlamdovend, antistatisch en chemicaliënbestendig – lichtgewicht, duurzaam en representatief.

Gore-Tex
Gore-Tex biedt een goede bescherming tegen regen, sneeuw, koude en wind en heeft de volgende eigenschappen: – 100% waterdicht, winddicht en ademend – lichtgewicht en een goed draagcomfort – na vele wasbeurten blijven de waterdichte, winddichte en ademende kenmerken behouden lange levensduur.

PVC
PVC wordt meestal gebruikt voor het vervaardigen van regen- en doorwerkkleding. Dit materiaal is 100% waterdicht.
Polyurethaan
Ook deze stof wordt gebruikt voor het vervaardigen van regen- en doorwerkkleding. Door de polyu¬rethaan coating blijft de soepelheid tot – 20 °C behouden en kent de kleding een ademend karakter.

Nomex III
Nomex III is een aromatische polyamide vezel ontwikkeld door DuPont met vlamwerende- en hitte-isolerende eigenschappen en biedt tevens bescherming tegen een aantal chemicaliën. Testen toon¬den aan dat Nomex III de hoogste bescherming biedt in vergelijking met andere weefsels. Waar andere weefsels bezweken onder hitte of zuren, daar bood Nomex III nog voldoende weerstand. De uitslag van deze testen luidde dat Nomex vooral vlambestendig is, niet smelt of openbreekt onder hitte, warmte langzaam opneemt, licht van gewicht en makkelijk te reinigen is. Bij gevaar tel¬len enkele seconden, die kunnen uw leven redden of brandwonden voorkomen, datgene biedt Nomex III veiligheidskleding.

Secufabs FF
Extra voordelen t.o.v. Secufabs I: – de RET-waarde is 18,5; dit is voor het ademende vermogen de hoogst haalbare klasse – de hittestressopbouw is sterk verminderd – het gewicht is met 15% naar beneden gebracht – comfortabeler door verbeterde vochtregulatie – betere bewegingsvrijheid – sneller droog Lagenopbouw: 585 gr/m² Buitenstof: 60% Nomex/40% .
Kevlar: Met ripstop en een fluorcarbon finish. Nomex/Kevlar is permanent vlamwerend en antistatisch. De ripstop zorgt ervoor dat de stof ijzersterk is en niet scheurt. Zelfs na de Flash-over test breekt de stof niet open! De fluor carbon finishlaag geeft het doek water- en vuilafstotende eigenschappen. De bui¬tenstof is onveranderd ten opzichte van het Secufabs FF I concept.
Tussenlaag: Goretex Fireblocker Liner Deze laag zorgt ervoor dat het pak 100% water- en winddicht, waterdampdoorlatend, chemicaliën¬bestendig en vlamdovend is. Het materiaal smelt niet, veroudert niet en is nagenoeg ongevoelig voor temperaturen, zodat het altijd zijn beschermende eigenschappen behoudt. De Secubarrlaag uit het Secufabs FF I concept is vervangen door een non-woven Aramide die op een Goretex liner gelamineerd is. Deze functioneert als hittebarrière en als isolatielaag. Het positieve gevolg hiervan is dat het pak lichter en comfortabeler is en beter vocht kan transporteren, waardoor hittestress opbouw sterk is gereduceerd.
Voering: 100% Nomex Met moisture control finish. De stof is vlamwerend en voorzien van een moisture control finish. Deze finish verspreidt het lichaamsvocht razendsnel over het doek waardoor waterdamp sneller door de goretex liner naar buiten getransporteerd kan worden.

Tecacid
Tecacid is een weefsel van 100% Co- Polyester en biedt bescherming tegen een groot aantal che¬micaliën. Op het Tecacid weefsel wordt een zogenaamde fluorcarbon- finish aangebracht die water-, olie-, zuur en alkali- afstotend is. De genoemde fluorcarbon- finish is semi- permanent, d.w.z. bij de juiste was- en droogbehandeling blijft het afstotende vermogen een groot aantal wasbeurten behou¬den. Na verloop van tijd zal het vermogen van vloeistofafstotendheid geleidelijk verminderen. De mate waarin dat gebeurt is sterk afhankelijk van de werkomstandigheden en de aard en omvang van de vervuiling van de kleding. Tecacid is vooral geschikt voor bedrijven die met zuren en chemi¬caliën te maken hebben.

Leder
Lederen werkkleding kent een goede weerstand tegen de inwerking van gloeiende spetters en wordt hoofdzakelijk gebruikt bij las- en slijpwerkzaamheden.

Tyvek
Tyvek is een non- woven materiaal van 100% polyethyleenvezel vervaardigd door DuPont volgens een speciaal gepatenteerd proces en resistent tegen vele organische- en anorganische stoffen. Tyvek kleding, met beperkte gebruiksduur, is erg licht om te dragen en relatief erg sterk. Het wordt gedragen bij uiteenlopende werkzaamheden als bescherming met een beperkte bescherming, tegen druppels en deeltjes van chemische stoffen. Tevens is Tyvek zeer geschikt als hygiënische overkleding voor bezoekers in een bedrijf.

Normen
Er zijn een groot aantal Europese normen van toepassing op bedrijfskleding. Onderstaand een overzicht met de belangrijkste:
EN 531: Beschermende kleding voor arbeiders die worden blootgesteld aan hitte.
EN 470-1: Beschermende kleding voor gebruik bij lassen en aanverwante processen.
EN 1149-1: Elektrostatische eigenschappen. Deel 1 oppervlakte weerstand.
EN 533: Bescherming tegen hitte en vlammen. Materialen en materiaalcombinaties met een beperkte vlamverspreiding.
EN 343: Bescherming tegen slecht weer van niet uitzonderlijke aard (regen).
EN 368: Bescherming tegen vloeibare chemicaliën. Weerstand van materialen tegen door¬dringenvan vloeistoffen.
EN 467: Bescherming tegen vloeibare chemicaliën. Prestatie-eisen voor kledingstukken die delenvan het lichaam beschermen tegen chemicaliën.
EN 471: Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid voor professioneel gebruik.
EN 465: Bescherming tegen vloeibare chemicaliën. Prestatie-eisen voor beschermende pak¬ken met neveldichte verbindingen.
EN 381: Beschermende kleding voor gebruikers van kettingzagen.
EN 510: Eisen voor beschermende kleding voor gebruik op plaatsen waar het risico bestaat te worden gegrepen door bewegende delen.
EN 469: Beschermende kleding voor brandweerlieden.
EN 342: Beschermende kleding tegen kou.

Relei B.V.